Web Analytics Made Easy - Statcounter

حامد عبدالرزاقی در گفتگو با خبرنگار مهر اظهار کرد: با توجه به راه اندازی سامانه اخذ گزارشات مهندسان ناظر در پرتال شهرداری قزوین، و به منظور بررسی این موضوع جلسه ای با حضور نمایندگان اداره کل راه و شهرسازی، استانداری، شهرداری و سازمان نظام مهندسی استان تشکیل و موارد آن نیز به تصویب رسید.

رئیس اداره توسعه مهندسی و نظارت بر مقررات ملی ساختمان اداره کل راه و شهرسازی استان قزوین در خصوص جزئیات مطرح شده در مورد این طرح گفت: ضمن تاکید بر مزایای سامانه ای بودن سیستم اخذ گزارش، مقرر شد به منظور تسهیل در امور، اطلاعات پایه تمامی مهندسان ناظر از سوی سازمان نظام مهندسی ساختمان استان به شهرداری ارسال شود و دیگر نیازی به مراجعه حضوری و تک تک مهندسان به شهرداری جهت خوداظهاری نباشد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

عبدالرزاقی افزود: همچنین مقرر شد ظرف مدت ۱۵ روز آتی کد کاربری و رمز سامانه اخذ گزارش از سوی سازمان نظام مهندسی در اختیار مهندسان ناظر قرار گیرد و تا آن زمان گزارشات، هم به صورت دستی و هم الکترونیکی از سوی شهرداری قزوین دریافت و ثبت شود.

وی در ادامه خاطر نشان کرد: مقرر شد فرمت اخذ گزارش نظارت مهندسان با توجه به تغییرات اخیر در شیوه نامه اجرای ماده ۳۳ و همچنین ضرورت متناسب بودن اطلاعات مندرج در گزارش توسط یک تیم کارشناسی متشکل از نمایندگان دستگاه ها،  با توجه به تعداد طبقات و وسعت ساختمان ها و نیز آخرین مصوبات هیات چهار نفره استان در مورد رعایت دقیق مورد نیاز در رابطه با ساختمان هایی که در بافت قدیمی شهر احداث می شوند و نیز موضوع لزوم رعایت درز انقطاع ساختمان ها و متناسب بودن نمای ساختمان ها، با سیما و منظر شهری مورد بازنگری قرار گیرد.

کد خبر 4458937

منبع: مهر

کلیدواژه: نظارت و بازرسی

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.mehrnews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «مهر» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۱۵۳۰۵۴۹ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

ماجرای دعوای هند و شرکت مهندسی توسعه گاز چه بود؟

به گزارش خبرنگار مهر، نزدیک به یک دهه پیش شرکت مهندسی توسعه گاز ایران با شرکت (اس تی سی) هند قراردادی به منظور خرید ورق‌های فولادی برای تولید خط لوله انتقال گاز به امضا رساند، اما این شرکت هندی به قرارداد خود پایبند نماند برای همین شرکت توسعه و مهندسی گاز ایران طی نامه‌ای به شرکت «STC» اعلام کرد؛ تحویل فولاد به ایران در چهارچوب شرایط قرار داد ۲.۵ میلیارد دلاری سال ۲۰۱۴ میلادی طرفین نیست.

همچین در ادامه این نامه آمده است که اگر شرکت «STC» هر چه زودتر به ارسال تعهدات فولاد خود اقدام نکند، ایران مستقیماً با شرکت فولاد «ایسار» هند که فولار صادراتی را برای شرکت STC تأمین می‌کند، وارد معامله می‌شود.

حالا پس از نزدیک به ۱۰ سال امروز در جریان رسیدگی به گزارش کمیسیون انرژی درباره لایحه ارجاع اختلاف شرکت مهندسی و توسعه گاز ایران با شرکت بازرگانی دولتی هند (اس‌تی‌سی) به داوری، کلیات این لایحه را تصویب کردند.

مصطفی نخعی، سخنگوی کمیسیون انرژی مجلس، در تشریح این گزارش بیان کرد: در سال ۱۳۹۲ بین شرکت مهندسی و توسعه گاز ایران و شرکت اس‌تی‌سی هند قراردادی به‌مدت سه سال امضا شد که طرف ایرانی بر اساس این قرارداد به تعهدهای خود عمل کرد، اما شرکت بازرگانی دولتی هند در این مدت به کمتر از یک‌پنجم تعهدهای خود عمل کرده است.

سخنگوی کمیسیون انرژی مجلس تصریح کرد: در صورت موافقت با این لایحه، امکان پیگیری حقوقی این موضوع به شرکت مهندسی و توسعه گاز ایران داده می‌شود.

بر اساس این گزارش طبق این قرارداد ایران با شرکت «STC» هند، قرار بوده طی سه سال، ۲.۵ میلیون تن فولاد به ایران صادر شود که یک میلیون تن آن در سال اول و مابقی آن تا دو سال آینده انجام شود اما شرکت «STC» در سال اول تنها ۴۵۰ هزار تن فولاد به ایران تحویل داده است واکنون ایران با گذشت ۱۰ سال به دنبال غرامت از این شرکت است.

کد خبر 6090833 فاطمه صفری دهکردی

دیگر خبرها

  • نخستین فراخوان نیاز پژوهشی شرکت ملی حفاری ایران در سال ۱۴۰۳ منتشر شد
  • راه‌اندازی سامانه مدیریت هوشمند پارک حاشیه‌ای خودرو در اردبیل
  • پیشرفت فیزیکی ۴۰ درصدی مرمت ساختمان ساعت
  • ماجرای دعوای هند و شرکت مهندسی توسعه گاز چه بود؟
  • از کاهش زمان و فرآیند پروانه ساختمانی تا پیشتازی شیراز به لحاظ ارائه خدمات مهندسی
  • از کاهش زمان و فرآیند پروانه ساختمانی تا پیشتازی شیراز به لحاظ ارائه خدمات فنی و مهندسی
  • بیش از ۲۰۰۰ پروژه در شهرداری شیراز فعال است
  • نرخ ساخت منطقی نیست/ ابلاغ تعرفه حق‌الزحمه مهندسان نظام مهندسی
  • برگزاری آیین بهره‌برداری از پروژه تعریض و ایمن‌سازی بزرگراه آزادگان
  • هزینه ساخت مسکن چند درصد افزایش یافته است؟